Joshua-Jesus-Jézus

It seems that my weird visions of this Josh person flying around with gilded wings and a huge aura around him might lead to some actual historical speculations LOL. Apparently the name Joshua means “Jehovah is our salvation”, and the name Jesus is derived from it as well. Quite many webpages list the two names as belonging to the same person. Also, they say that Jesus would not have listened to this name, because he was called Joshua Ben Adam. Interesting, huh? Joshua was also the leader of the Israelites after Moses. He has his own book in the Holy Biblee. 🙂

Anyway, it is one of my favourite male names, it used to be long before this… this singer person stepped into my life. So there, love. 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tegnap lefekvéskor a párom felteszi a kérdést: “Miféle név az, hogy Josh?” Mondom neki, “hát a Joshua beceneve, tudod, a bibliai alaké”. (Utána mást is kérdezett, az nem publikus…)

Szóval, utánanéztem ennek a névnek. Előljáróban annyit, hogy régen olvastam egy regényt, aminek a főhősét hívták így, és beleszerettem a névbe… Nemrég pedig láttam egy nagyon szép filmet, ez volt a címe: Joshua, és a Jézus-történet modernkori átirata volt. Igazán szép és megható film, mélyen megmaradt bennem.

És akkor konkrétan megnéztem, hogy a Bibliában ki volt ő. Ő volt az, aki Mózes után vezette a zsidó népet, nevének jelentése pedig “Jahve a megmentő”. A Jézus név is ebből a névből ered… Egyes források szerint a történelmi Jézust úgy hívták, Joshua Ben Adam. Más állítások szerint ha Názáretben ráköszönt volna valaki a Megváltóra, a Joshua névre hallgatott volna csak. Rengeteg internetes weblap említi a két nevet, mint ugyanazon személyhez tartozókat. Érdekes, nem?

Persze, a név csak angolul gyönyörűséges, dallamos és nemes hangzású: magyarul Józsué… Ennek a bibliai figurának külön könyve is van, Mózes V. könyve után található.

Na, amitől lehidaltam- az Egyesült Államokban az így elnevezett fiúk és férfiak nem máskor, mint szeptember 1-jén ülik névnapjukat.

Ez a két személy mostantól végérvényesen eggyéforrva lesz csak jelen a gondolataimban…