Pay it forward- Add tovább!

If you have seen the movie you know what I’m talking about. If you haven’t, it’s about the following: someone does something good to you, and instead of thanking the person by doing something nice in return, you are meant to do something nice to somebody else. Pay it forward.

If you are reading this and would like to take part of a little game, write a comment to this post. The first three English speakers (and then the first three Hungarian speakers) will receive some kind of small gift from me within 1 year after they posted their comment. These lucky people should then try to do something nice to someone else but me. It can be a gift, or it can be a smile, or it can be any kind of help. Be creative! Let’s make the world a better place!

A film magyar címe úgy hangzik, hogy “A jövő kezdete”. Valójában azt jelenti, “Add tovább”. Arról szól, hogy ha valaki jót tesz veled, nem neki kell meghálálnod, hanem valaki másnak: valaki mással tégy jót, vagyis add tovább!

Ha ezt olvasod és szeretnél résztvenni egy játékban, írj ide kommentet, és az első három magyar nyelvű hozzászóló (és az első három angol nyelvű is) 1 éven belül kapni fog tőlem valami apróságot. Ez a három, illetve hat személy aztán remélhetőleg tovább fogja adni a jót, vagyis görgetjük szépen előre a jócselekedeteket! Tégy jót valaki mással, és terjeszd a mozgalmat a blogodon is! Adhatsz ajándékot, vagy mosolyt, vagy segíthetsz valakinek. Légy kreatív! Tegyük szebbé a világot, rajtunk múlik!

11 Comments

 1. Kata
  Posted February 1, 2009 at 8:34 pm | Permalink

  Arra lennék kíváncsi,miért nem írt még ide senki semmit?
  Hahó emberek valakinek el kellene kezdeni:))
  Krisztim elszomorodik, ha nem ír senki, azt pedig én nem szeretném… nem szeretem mikor elkeskenyedik a szája a szeme meg felhős lesz…fáj nekem ,na…
  Én nulladik vagyok, oké? Mert én már Krisztimtől annyit kaptam ,hogyha ezer évig élnék sem tudnám tovább adni másoknak:)
  Tudom nem kell elmondani mit szeretnék adni, de elmondom…van egy kolléganőm,akit nem szeretek.. idegesítően kedves, jó lélek, de rám olyan hatással van, hogy sikítani támad kedvem pusztán a neve hallatán, ami miatt meg aztán szégyenkezem, hogy időnként jól le szoktam tolni. Attól meg csak nehezebb, hogy Ő meg szeret engem(sőt elmondása szerint felnéz rám)és minden vágya, hogy velem dolgozhasson(fura kívánság). No ez jövő héten teljesül, mert mellettem fog dolgozni… sőt a jövő hónapban is…Most itt mindenki előtt megfogadom, hogy türelmet, kedvességet, segítséget fog kapni tőlem Anikó.
  Beszámolok róla ígérem …akkor is ha elbukom…

 2. walaki
  Posted February 1, 2009 at 10:53 pm | Permalink

  szerintem ezt nem pennával kell írni, hanem a cselekedeteinkkel.

 3. orsi
  Posted February 1, 2009 at 11:25 pm | Permalink

  Remek és kedves gesztus!
  A tervemet már tegnap -nagyjából ilyen idő tájt- előkészítettem. Vagyis: a hugimnak holnap 11-kor lesz egy fontos állásinterjúja. Tőle kaptam karácsonyra Szepes Mária Öröknaptárját. A Hugim erőlködött, hogy felvigyem magammal Pestre, és hogy az államvizsga napjára szólót, csak aznap olvashatom el, elötte nem. Megnyugtatott, amit akkor olvastam.
  A február 2-ra vonatkozó idézetet, mintha a tesóm helyzetére öntötték volna. Tegnap este bepötyögtem a mobilomba, és holnap reggel 8-kor elküldöm neki. Csak bízni tudok abban, hogy segítség lesz a számára.
  Ez nem egy versenyképes cselekedet. A hatását, majd megkérdezem tőle. 🙂

 4. Posted February 2, 2009 at 12:32 pm | Permalink

  Kata, nem félek attól, hogy nincs hatása annak, amit teszünk, vagy mondunk. Féltem, de már nem félek. 🙂

  Erika, pennával is kell bizony, mert a szavaknak varázserejük van. Pont neked kell ezt magyarázni? 🙂 A tettek ereje valóban nagyobb, de van úgy, hogy a szavak készítik elő a megfelelő talajt.
  Amúgy szeretettel üdvözöllek a blogomban az új neveden 🙂 (Azt hiszem régi néven talán írtál egyet-kettőt.)

  Orsi, a “versenyképes” szót nem szeretném hallani. 🙂 A szívedben úgyis érzed, mit jelent az, hogy jót tenni valakivel. A húgod bizonyára örülni fog az idézetnek, és ki tudja, mennyi erőt ad neki az állásinterjúhoz!

 5. Posted February 2, 2009 at 12:43 pm | Permalink

  Amúgy az egészet egy szombati esetre építettem, valakinek segítségre volt szüksége, én meg segítettem. Soha semmi nem esett még ilyen jól, mint ez, és az ezt követő néhány perces beszélgetés. Valószínűleg rengetegszer segíthettem volna már idegeneknek, csak nem figyeltem, nem akartam, nem érdekelt. Jót tenni másokkal természetes kellene, hogy legyen, de be vagyunk fásulva… és nehéz kitörni. Hiszem, aki egyszer megtette, többet nem lesz képes vakon menni előre az életben.
  Persze lehet azt mondani, hogy nem mondani kell hanem tenni, és ez igaz. De a mai világban, ahol olyan nehezen kapcsolódunk egymáshoz az interneten kívül, szerintem nagyon fontos, hogy írott nyoma is legyen a gondolatoknak, tetteknek. Főleg a jóknak! Ki tudja, talán valakit megihlet.

 6. Ilus
  Posted February 3, 2009 at 5:03 pm | Permalink

  Én benne vagyok!!! 😛

 7. Ilus
  Posted February 3, 2009 at 5:03 pm | Permalink

  Jajj PUSZIT akartam “írni”

 8. Ilus
  Posted February 3, 2009 at 5:05 pm | Permalink

  Mondjuk az írásaiddal így is nagyon sokat adsz. Feldobsz,elgondolkodtatsz,megnevettetsz. Szerintem ezek nagyon sokatérő dolgok!

 9. Posted February 4, 2009 at 9:46 am | Permalink

  Szia Ilus 🙂
  Elhatároztam, hogy minden magyar nyelvű személy, aki kommentet ír ide, ajándékot kap tőlem. 🙂 Valami apróságot. Úgyhogy ez eddig Kata, Erika (akkor is ha ő cselekedetpárti :p), Orsi, Ilus.

 10. zenka
  Posted February 21, 2010 at 10:01 pm | Permalink

  Szia. Csak most keveredtem ide, miután megnéztem a filmet, azon gondolkodtam, vajon van-e, akire tényleg annyira nagy hatással volt, hogy tett is valamit. Örülök, hogy te közéjük tartozol. Engem az érdekelne, hogy tovább adjátok-e az üzenetet? Vagy csak a jócselkedet marad. (Igaz, egész egy évvel le vagyok maradva :). ) De azért minden jót!

 11. Krisz
  Posted February 24, 2010 at 9:37 am | Permalink

  Szia Zenka! Örülök hogy a film rád is hatással volt! Én már nagyon régen láttam, de az üzenet megmaradt… azóta sok helyen találkoztam már vele, nagyon sokan tesznek szívességet és mondják azt, hogy adjam tovább, ne nekik fizessem vissza… szerintem igenis fogékonyak az emberek az ilyen üzenetekre.
  Nem nagyon lett a “mozgalomból” semmi, de szerintem nem is az a baj, az a lényeg, hogy a mondanivaló él bennünk, igaz? Alkalomadtán pedig cselekedetekkel is tudjuk illusztrálni.
  Puszi!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*