Mértékletesség

Mivel előttem felszólaltak már sokan a mértékletesség érdekében, gondoltam, gyűjtök néhány idézetet azok szájából, akik az emberiség történelmének hajnalán lefektették az életnek e nagyszerű alappillérét. Csakhogy Arisztotelész és Benjamin Franklin gondolatait, bár igaznak tűnnek, mégsem tudom teljes mértékben sajátomnak tekinteni. Meg aztán, egy nagy bölcs szerint, csak akkor idézz valakitől, ha azt a bizonyos gondolatot, eszmét megtapasztaltad, átélted, a magadévá tetted a gyakorlatba tevés által. Ha ezt a szabályt követem, nem idézhetek senkitől… mert ugyan egy ideje rádöbbentem, hogy bizony nagyon is figyelnem kellene a mértékletességre, nemigen voltam még képes megvalósítani az életemben.

Üres frázisnak, ódivatú bibliai szólamnak tűnik, hogy “légy mértékletes”, de ha jobban belegondolunk, a kiegyensúlyozott élet legfontosabb szabálya. Az arany középút, a középpont, a nyugodt, kicsapongásoktól mentes lét, nos, ezt az alapszabályt kevesen tartjuk be. Én semmiképpen sem. Talán mert eddig sosem figyeltem erre. Talán mert azt hittem, az extrém a szép, a lagymatag középút pedig unalmas és kerülendő. Persze az sem mindegy, miben próbál mértékletes lenni az ember…

Az egész életem átalakulna, ha ezt az egy szabályt be tudnám tartani. Az életvitelem, a világhoz, az emberekhez való hozzáállásom változna meg. Remélem, lesz erőm a tettek mezején is bizonyítani, amit elhatároztam!