100 éves lenne Akira Kurosawa

akira_kurosawa

A pontosítás kedvéért a Mester március 23-án született, 1910-ben. Úgy érzem, illendő megemlítenem ezt a rendezőóriást, akinek az alkotásai időtállóak a maguk töretlen emberségében és optimizmusában. Amit eddig láttam tőle, az mind művészien megkomponált filmalkotás, úgy a formájukat, mind az üzenetüket tekintve. Rápillantva a filmográfiájára, megdöbbenve látom, hogy még csak nem is rendezett olyan sok filmet… de aki egyet is látott, az megérti, miért van helye a filmtörténet panoptikumában. Kurosawa-t az emberi lélek rejtelmei foglalkoztatták, mint Dosztojevszkij-t, vagy Shakespeare-t (nem véletlen, hogy mindkét író megihlette a rendezőt): emberi sorsok, az emberi fájdalom, és a boldogság keresése. Szereplői szinte mindig töröttek, hibásak, tökéletlenek, de sorsukat szinte mindig közel érezhetjük a magunkéhoz, hiszen Kurosawa szereplői ugyanazokban a játszmákban vesznek részt, melyekben mi is. Minél idősebb fejjel nézünk Kurosawa filmet, annál jobban megértjük az üzenetét… Éppen ezért nagyon csodálkozom, hogy filmklubokban ritkán vagy egyáltalán nem játszanak tőle filmeket. A Rőtszakáll vagy az Álmok vagy A testőr, nem beszélve a Hét szamurájról, mind-mind halhatatlan alkotások és többször meg kellene nézni őket. De a kevésbé ismert alkotásai, mint az Ikiru (Élni) vagy a Részeg angyal szintén csodálatos darabok, szépek, szomorúak, felemelőek.

Említést érdemel az a tény, hogy a filmtörténet egyik legnagyszerűbb színészével, Toshiro Mifune-val a Mester számos filmet forgatott. Olyanok voltak ők ketten, mint Robert Redford és Sydney Pollack, Catherine Deneuve és Luis Bunuel, Penelope Cruz és Pedro Almodóvar, Leonardo di Caprio és Martin Scorsese. (Hogy nagy rendezők miért ragaszkodnak egy-egy kedvenc színészükhöz ennyire, arról később külön szeretnék pár szót ejteni.)

Aki többet szeretne tudni a Mester látásmódjáról, filmjeiről és követni szeretné a rendezővel kapcsolatos legfrissebb híreket, annak ajánlom az alábbi weboldalt:

http://akirakurosawa.info

11 Comments

 1. orsi
  Posted March 24, 2010 at 11:52 am | Permalink

  hallani már hallottam felőle, de szégyen és gyalázat még egy filmét se láttam. Ellentétben a többi művésszel, akiket a végén felsorolsz.

 2. Posted March 24, 2010 at 11:54 am | Permalink

  dehogy szégyen, dehogy gyalázat… 🙂
  ha nem lenne a filmklub, ahol fordítok, talán én sem néztem volna meg őket magamtól
  (más kérdés, hogy a párom Kurosawa-tisztelő, az övé a honlap, amit belinkeltem!!! így azért ő is hatott rám, na nem erőszakkal, csak ajánlásokkal)

 3. jinjang
  Posted March 24, 2010 at 3:04 pm | Permalink

  Annak idején én is filmklubban láttam A hét szamurájt, és pár nap múlva a A hét mesterlövészt. Nagyon érdekes élmény volt így együtt. A western változat lényegében ugyanaz, de mégsem. Egyfelől mindkettő a maga műfaji eszközeivel mondja el ugyanazt, másrészt különböző gondolatokat és mondanivalókat emelnek ki.

 4. Krisz
  Posted March 24, 2010 at 7:13 pm | Permalink

  Azt hiszem Kurosawa kikérte magának, hogy A hét mesterlövész tulajdonképpen lemásolta az ő ötletét, illetve később a Testőr (Yojimbo) című filmjét is szépen lekoppintotta Sergio Leone Egy maréknyi dollár című filmjével. Én nem láttam A hétmesterlövészt, anyuék emlegetik sokat, mert nemrég látták, és tetszett nekik. (A hét szamurájt nem hiszem, hogy megnéznék, nehezen fogadják be a keleti filmművészetet.)

 5. jinjang
  Posted March 25, 2010 at 8:45 am | Permalink

  Megértem Kurosawa álláspontját, de a filmművészet szegényebb lenne, ha nem készül el A hét mesterlövész. Nekem mind a rendezés, mind a színészek alakítása nagyon tetszett. A zenéjéről meg már ne is beszéljünk, az klasszikus. Csak ajánlani tudom.

 6. Krisz
  Posted March 25, 2010 at 8:50 am | Permalink

  Majd egyszer megnézem azt is… 🙂 Lehet, hogy éppenséggel benne van a top 300 filmben, amit a párom összeválogatott mindenféle internetes szavazás, lista meg egyebek alapján; a legjobbakat vesszük sorra, kronológiai sorrendben, jelenleg némafilmeknél tartunk, nagyon klasszak! Rémlik, hogy A hét mesterlövész is benne van a 300-ban, amit összeválogatott.

 7. jinjang
  Posted March 25, 2010 at 11:16 am | Permalink

  Ó, nagyon kíváncsi volnék arra a listára! (Nem, nem vagyok filmőrült. Ááá, dehogy … :-))

 8. Krisz
  Posted March 25, 2010 at 11:26 am | Permalink

  Kíváncsi volnál? 🙂
  Oké, itt a letöltőlinkje az excel file-nak, nem túl nagy, gondoltam itt rakom fel, hátha mást is érdekelne.

  http://rapidshare.com/files/367925296/Film_Classics_Marathon.xls.html

  Balra a listák szerinti helyezés van, utána cím angolul vagy eredeti nyelven, év, ország, hossz és hogy színes-e vagy fehér-fekete. A végén pedig beírta a párom, hogy megnéztük-e vagy milyen státuszban van.
  Jó szórakozást 🙂
  Filmőrült vagy? Az jó, üdv a klubban. 😀

 9. jinjang
  Posted March 25, 2010 at 12:21 pm | Permalink

  Örök hálám! Utána kell majd néznem a magyar címeknek, mert jobbára az alapján ismerem a filmeket. Meg a történeteket is el kell olvasnom, mert amelyik filmet láttam, az nagyon régen volt, és csak pár darab volt olyan hatással rám, hogy máig emlékezzem rá.
  Az egyik ilyen Stanley Kubrick A Clockwork Orange, ami nincs benne a listában. Kegyetlen film, akár az alapjául szolgáló könyv, de szerintem mestermű.

 10. Krisz
  Posted March 25, 2010 at 1:52 pm | Permalink

  Nincs a listán? Érdekes… mondjuk lehet, hogy azért, mert Kubrick-nak a 2001 Űrodüsszeia c. filmjét tartják kiemelkedőnek. Láttam mindkettőt, a Narancs kegyetlenebb, talán nagyobb hatással is volt rám.
  A lista valszeg nem teljes, és az is lehet, hogy a top 1000-ben van egy csomó olyan, ami szerinted/szerintem/más szerint előkelőbb helyezést érdemelt volna. Minden ilyen rangsorolás szubjektív… mi nagyon jó ürügynek tekintjük arra, hogy bepótoljuk egyes híres klasszikusoknak tartott filmek megtekintését. 🙂 De ahogy gondolom nálad is, nálunk is van olyan film, amit nagyon jónak tartunk, mégsincs a listán. (Ne kérdezd, mik ezek, most hirtelen egyetlen filmcím sem jut eszembe…)

 11. jinjang
  Posted March 25, 2010 at 3:31 pm | Permalink

  A rangsor annyira nem érdekel az ilyen listáknál, inkább csak az, hogy mi/ki kerül be a TopX-be (innen lehet jó ötletek venni, hogy mi az, amit érdemes megnézni). Mert a rangsor tényleg szubjektív. És persze nekem is van még jó pár film, amit hiányolnék ebből a listából, a Narancsot csak azért írtam, mert azt régen láttam, mégis emlékszem rá, olyan hatással volt rám. Annak ellenére, hogy végig állva, angolul, élő magyar alámondással láttam még a 80-as évek végén.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*