Paradicsomos-kapros mindenfőzelék

Szeretek improvizálni a konyhában. Gyakran veszekszem a párommal emiatt, mivel ő milliliternyi pontossággal szereti kimérni a hozzávalókat, mindent kikészít a munkalapra főzés előtt, stb. Nemrég derült ki e precizitás oka: a drágám kiskorában vagy űrhajósnak, vagy séfnek látta magát. Megbocsátom hát neki a számomra néha idegölő szőrszálhasogatást Kulinária földjén, én viszont szeretek kilépni a szabályok és receptek medréből, és szépen hagyom, hogy a képzelet magával ragadjon – a konyhában is. Persze, nem mindig van erre ihlet vagy energia, vagy akár alapanyag-bőség. De tegnap voltam vásárolni és előre bekészítettem néhány cuccot.

A recept alapja anyum kapros borsófőzeléke. A borsót általában tejjel készítik, mi viszont Romániából magunkkal hoztuk az ottani klasszikus receptet, amihez hagymát kell párolni olajon, rádobni a borsót, felönteni kis vízzel és hozzáadni paradicsompürét, kaprot és sót. Ritka finom kombináció, aki nem hiszi, készítse el! A borsó meg is volt e nagyon gyors, de annál fenségesebb recepthez, amikor megcsapott az improvizáció szele, és kitaláltam az alábbi receptet.

Paradicsomos-kapros mindenfőzelék

Hozzávalók (3-4 személyre)

-1 karalábé, felkockázva
-1-2 répa, felkockázva (én tegnap mélyhűtött bébirépát használtam)
-1 negyed fehér káposzta, felkockázva
-1 negyed lila káposzta, felkockázva
-kb. 100-150 gr borsó
-kb. 100-150 gr kelbimbó
-1 nagy burgonya, felkockázva
-1 doboz paradicsom passata (sűrített paradicsomlé)
-1 hagyma, felaprítva
-kevés olaj
-só
-kapor vagy kaporszár
-2 babérlevél

A hagymát olajon megfonnyasztottam, majd rádobáltam az összes zöldséget egyszerre. Picit megforgattam őket az olajon, már ekkor olyan finom illatok szálltak felém, hogy az éhségtől kezdtem szédülni. Ezután felengedtem az egészet kis vízzel, és ráöntöttem a passata-t. Hozzáadtam a babérlevelet, a kaprot, és megsóztam. Rotyogtattam kb. 30 percen keresztül. Ha vajpuhára szeretnéd a zöldséget, ahhoz persze tovább kell főzni, de én úgy szeretem, ha roppan. Nem adtam hozzá semmiféle sűrítőt, mert elméletileg diétázom, de hozzáteszem, nem is hiányzott belőle semmi… sem liszt, sem tejföl, sem más. Rásütöttem két tükörtojást, és kész is volt a királyi vacsora. A zöldségek ízei összeértek, a paradicsom és kapor kombinációja pedig gyermekkorom emlékeit hozta vissza… Szerintem nagyon finom és könnyű étel, próbáljátok ki! (És persze, legyetek bátrak a zöldségekkel. Hozzá lehetett volna még adni zellert, kelkáposztát, paprikát, cukkinit, brokkolit, akár padlizsánt is. Ki mit szeret jobban, azt tegyen belé. A karalábét és kelbimbót nem hagynám ki, azoknak különösen finom az ízük, de bármi mással lehet kísérletezni.)