Salads II /Saláták II

Here’s one of my all-time salads. Ever. One of the best, if not the best. It is probably my current favourite, no contest. As much as I thought the combination of the ingredients weird at first reading, now it has become a mouth-watering dish that the mere thought of can make me happy. And it’s so fast and easy to make you won’t believe it.

Bean, carrot and walnut salad

(It’s a version of Patrick Holford’s “Three-bean and walnut salad” that you can find in his nutrition books. As always, I added something to it and now I can safely say it speaks to my personal taste-buds, LOL.)

Ingredients (for 2)

-1 tin of baked beans (I use red kidney beans), rinsed
-1-2 carrots, peeled and cut into small cubes
-1-2 spring onions, chopped
-1-2 celery sticks, chopped
-1 apple, cubed
-1 handful of walnuts, chopped roughly
-2 tablespoonfuls of olive oil
-2 teaspoonfuls of fresh/frozen parsley
-half a lemon’s juice
-sea salt
-pepper

Basically you just throw these together in a salad bowl and mix thoroughly. Mark my words, the sight will be shockingly pretty and when you start eating, the crunchiness of the carrot and celery stick, the tanginess of the apple and the rich flavour of the walnut will be accentuated by the lemon juice and salt. You will enjoy each bite and you will feel the energy pour into you. Each time I make this salad, my mind is blown and I swear I am grateful for each and every bite I can have of it.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Közzéteszem most az egyik legkedvesebb salátámat. Komolyan. Ez az egyik legízletesebb sali, amivel találkoztam. Jelenleg a kedvencem mind közül. Amennyire furcsának találtam a hozzávalókat együtt első olvasásra, annyira megszerettem az ízüket mostanra, és már a sali gondolatára is boldog leszek. Ráadásul annyira gyors és könnyű az elkészítése, hogy nem fogjátok elhinni.

Szemesbab, répa és dió saláta

(Ez Patrick Holford “Hárombabos dió salátájának” egy verziója, melyet az étrendes könyveiben megtalálhattok. Mint mindig, ehhez is hozzátettem valamit és most már nyugodtan kijelenthetem, hogy a saját személyes ízlelőbimbóimhoz szól, haha.)

Hozzávalók (2 személyre)

-1 konzerv főzött bab (általában vörösbabot használok), leöblítve
-1-2 répa, apró kockákra vágva
-1-2 zöldhagyma, felkarikázva
-1-2 zöld zellerszár, felkarikázva
-1 alma, kockákra vágva
-1 maroknyi dió, durvára darabolva
-2 evőkanálnyi oliva olaj
-2 kávéskanálnyi friss/fagyasztott petrezselyem
-fél citrom leve
-tengeri só
-bors

Egyszerűen csak dobálj be mindent egy salátás tálba és alaposan keverd össze a hozzávalókat. Már a látvány is sokkolóan tetszetős lesz, és amikor elkezded enni a salátát, a répa és zellerszár ropogósságát, az alma savanykásságát és a dió gazdag olajos ízét tökéletesen ki fogja emelni a citrom és a só. Minden egyes falatot élvezni fogod és érzed majd, ahogyan az energia belédfolyik. Valahányszor elkészítem ezt a salit, az elmém nehezen fogja fel a nagyszerűségét és minden harapásért hálás vagyok.