Cseréljünk könyvet

Ideje írnom Magyarország egyik legzseniálisabb weboldaláról, a Rukkoláról. Az ötlet egyszerű, de nagyszerű: akinek van kiolvasott könyve, amit szívesen tovább adna, de antikvárium nem veszi át, felteheti ingyen és bérmentve egy internetes adatbázisba. Ha valaki másnak, aki szintén tagja ennek a közösségnek, megtetszik a könyv (teszem azt, régóta kereste pont azt, vagy csak megragadta őt a cím, leírás), akkor elhappolhatja; ennek fejében az illető, aki felrakta a könyvet (azaz rukkolta), szintén ingyen happolhat valaki mástól valami általa keresett könyvet. A könyvek postai vagy személyes úton cserélnek gazdát. Regisztrációs díj nincs, az egyetlen kiadás a könyvek elpostázása.

A dolog hátulütője, hogy a Rukkolára máris több tíz ezer régi, ismeretlen, és lássuk be, sokunk számára érdektelen könyv van feltéve. Akad ponyva is bőven. Nem szép könyvet becsmérelni, nem is szeretném, de egy ötvenes években kiadott gazdasági fejtegetés, vagy egy Isten tudja, milyen szovjet író obszkurus műve nem fog érdekelni. Persze, ízlések és pofonok. Az is igaz, hogy aki keres, az talál. Lehet böngészni a legnépszerűbb, legtöbb személy által keresett könyvek között, és a Rukkolán van ajánló menüpont is. De van sima cím, vagy szerző alapján történő keresés is. Még egy hátulütő, hogy a Rukkola szervere és szoftvere időnként akadozik, no de való igaz, hogy fénysebességgel bővül az adatbázis és a regisztrált tagok száma. Kikerülhetetlenek a hibák, türelmesnek kell lenni.

Nagyon szép gondolatnak tartom. Világéletemben gyűlöltem a pénz fogalmát, szükséges rossznak tekintem, sok éve gondolok arra, hogy mennyivel szebb lenne a világ, ha meg tudnánk valósítani egyfajta cserekereskedelmet magunk között. Ez kisebb közösségekben működik is (szeretném itt kiemelni a Szivesség-et, ami kis léptékben és apró eltérésekkel megvalósítani látszik ezt az utópisztikus víziót), de csak nagyon elszórtan. A Rukkola ezt a hagyományt folytatja, és a népszerűségéből arra lehet következtetni, hogy az emberek vevők az ilyesmire. Amikor egy ismerősöm ajánlotta nekem az oldalt, azonnal regisztráltam; azóta 8 könyvemet postáztam, illetve 3 másikat fogok hamarosan postázni vagy személyesen átadni. Én magam pedig két új könyvvel lettem gazdagabb, és további 7-re jeleztem igényemet. Ezotériával kapcsolatos könyveimre hamar lecsaptak, én pedig előszeretettel válogatok szakácskönyvek és szépirodalmi művek között. Ha ügyes az ember, méregdrága könyvet szerez így, tulajdonképpen ingyen. Persze, a cserébe rukkolt könyv annak idején kiadott összegéért. Gondoljunk bele: helyet spórolunk, energiát, valaki másnak örömet szerzünk, és még ismerkedési lehetőségnek sem utolsó a Rukkola. Én nem minden könyvemhez ragaszkodom; ha valami nem nagyon tetszett, minek tartsam meg? Valaki másnak maga lesz a nagybetűs KINCS… cserébe én kapok egy gyöngyszemet, ami másnak csak porfogó volt.

Sajnos, a legnépszerűbb könyveket szinte képtelenség kifogni – de megmondom őszintén, nem is kellenének. “A szürke ötven árnyalata”? “Testrablók”? Minden, ami szex és vérontás, legyen az emberek, vagy természetfölötti lények között. Ilyesmire nem pazarolom az időmet. Ha már könyv, akkor értéket közvetítsen.

A Rukkola viszont értéket közvetít. Az már biztos. Ki mire és hogyan használja, az a személyes felelőssége. A Rukkola csapata nagyszerű eszközt adott a kezünkbe, a mi feladatunk, hogy megfelelően, a saját (és mások) épülésére használjuk.