Testkontroll

Múlt szombaton kezembe került egy könyv, Testkontroll címmel. Nem sokat tudtam a módszerről, jóformán semmit. De valami miatt szimpatikusnak tűnt a könyv, talán mert nagyon apró betűkkel van teleírva, és nincs benne egy szél kép sem, diagramm, semmi. Nem tudom. A lényeg, hogy megvettem, és nem bántam meg.

Elég sok diétával, fogyókúrával megpróbáltam már lefogyni. Ideig-óráig sikerült is, utána, mivel nem permanens kúrákról van szó, szépen vissza is jött minden. Egy ideje (pár éve) a párommal egy bizonyos étkezési formát vettünk fel, Patrick Holford táplálkozásszakértő receptjei és tanácsai alapján. Ő tulajdonképpen semmit sem tilt, csak a fehér cukrot. Nagyon bejött nekünk ez az étrend, sok benne a saláta, viszonylag gyorsan készülnek az ételek, nagyon finomak, és jobban megfelelt, mint a hagyományos magyar (vagy bármelyik) konyha. A Testkontroll könyvben sok olyan tanáccsal találkoztam, melyek fedik Holford úr véleményét, tehát nagyon sok újdonság nem volt benne. De azért akadt.

Például, amit már nem is egy barátnőm javasolt, miszerint délig csak gyümölcsöt érdemes enni, az ebben a könyvben el van magyarázva. A gyümölcsöt legtöbb egy órán belül megemészti a szervezetünk, és a kiválasztás időszakában (reggel 8-tól déli 12-ig) fontos, hogy gyorsan emészthető étel kerüljön a gyomrunkba. Na most, szerencsére egy éve nagyjából, ezt a módszert én magam is alkalmaztam. Ösztönösen éreztem, hogy nekem ez jó; reggelente nem vagyok nagyon éhes, de azért valami jól jön, viszont kenyeret és más hasonlókat nem akartam enni, mert valahányszor nagy reggelivel kezdek, nehéznek érzem magam, álmosnak, és utána éhesebb is vagyok ebédkor, többet kell ennem. Most már tudom, hogy a délig gyümölcs milyen hasznos és fontos, és tudatosan alkalmazom. Nem vagyok éhes, vagy ha igen, akkor iszom teát, bekapok egy almát, és arra gondolok, milyen jót teszek az egészségemnek.

Ebéd idejére ki van tisztulva a szervezetünk, jöhet az ebéd. Ez egy ideje nálunk (Holford-osan) saláta vagy leves volt, ritkábban nehezebb étel. Nem esett nehezemre átállni a salátára. Ugyanis imádom a salátákat. Diódarabokkal, vagy sajttal, nagyszerűen fel lehet dobni bármilyen zöldséget. Szeretem, és utána könnyű vagyok, nem alszok el, energikus maradok. Hát nem csodás?!

Evés után 3-4 órával ne együnk gyümölcsöt. Na, ez nekem új volt. Miért is ne? Mert a gyümölcs egy óra alatt megemésztődik, a többi étel meg nem… A még meg nem emésztett ételekre rájön a gyümölcs, ami egy órán belül elkezd erjedni a belekben… Guszta!!! Ezt egy picit nehéz átfordítanom a fejemben, ugyanis nagyon szeretem a gyümölcsöt és elég gyakran ettem főételek után, desszertnek. Nos, igen. Desszert. Ez neuralgikus pont. Sajnos, az édesség minden magára adó diéta, fogyókúra, és egészséges étrend feketelistáján van. Kínos, mert sajnos szeretem az édességet – viszont amilyen álmos utána vagyok, erről is könnyű lesz leszokni. Ha már fejben tudom, hogy az édes nem tesz jót, akkor nem is fogom kívánni. Pár napja simán elmegyek a péksütis mellett, magamba szívom a vanília, fahéj illatait, és könnyen továbblépek. (Érdekességképpen jegyzem meg, hogy Deepak Chopra a szakácskönyvében azt írja, minél több ízt sikerül becsempészni a főétkezésekbe, annál kevésbé leszünk éhesek utána. Csupán salátába nehéz a sós, édes, savanyú, keserű és fanyar ízeket becsempészni, de azért nem lehetetlen…) Visszatérve a gyümölcsre, étkezések között (3-4 órával utána és fél-egy órával előtte) igenis szabad, sőt, javallott. Vagyis, a desszert az étel előtt fog jönni, vagy jóval utána. Na bumm, túlélem.

Egy másik fontos pont a gyümölcs evésének szabályai mellett, és ami szintén újdonság volt nekem, az a következő: szénhidrát és fehérje ne keveredjen. Mindkettőt nehéz emészteni, elég csak az egyikkel terhelni a gyomrot. Mellé lehet salátát vagy zöldséget tálalni. Vagyis, húst lehet zöldséggel és/vagy salátával, de nem krumplival vagy rizzsel. Rizst lehet zöldséggel, de nem hússal. Krumplit lehet zöldséggel, de nem hússal. Hoppá. Fasírt krumplipürével… rizseshús… hal rizzsel… kolbász sült krumplival… ajjaj. Na, azért kétségbe nem kell esni. Szerintem simán meg lehet szegni minden szabályt, a könyv is azt mondja, vannak alkalmak, amikor igenis nem lehet betartani egy ilyen étrendet. Semmi gond. Ha az ember belakik ebédre, akkor kisebb vacsorát fogyaszt, ezt józan paraszti ésszel is így látja az ember, nemde? Ha viszont tartani akarjuk magunkat az egészséges étrendhez, akkor megpróbálunk zöldségekkel és/vagy salátával kombinálni. Az elmúlt pár napban pl. KFC-ben ettem csirkehúst salátával, vagy sült krumplit salátával. Nem volt rossz, sőt. Nekem fontos, hogy nem kell lemondanom a krumpliról… ugyanis odavagyok érte! És eddig minden diéta azt mondta, krumplit nem szabad! tele van keményítővel! Igen, tele van, de salátával tökéletesen jól emészthető.

Tejtermékek. Nos. Laktózérzékeny vagyok, ez eleve leszűkíti a lehetőségeimet, illetve, legyünk őszinték, felhívja a figyelmet arra, hogy talán a tej nem a legegészségesebb dolog, amit ihat az ember… a macskának hasmenése van tőle, a babának hasmenése van tőle… jó reggelt!!! A joghurtokat szeretem és bírom is, azt hiszem néha meg fogok enni egy-egy natúr joghurtot, még talán Korpovit kekszet is eszek majd mellé. (Szénhidrát, meg fehérje együtt, de nem baj, mert eddig mindig bevált, szeretem nagyon.)

Kiváló az emésztésem, biztos, hogy már négy nap alatt fogytam valamennyit, nem éhezem, és ami a legjobb, nem érzem, hogy le kellene bármiről mondanom. Egyedül az édességről, de néha majd beiktatok egy kis csokit, nem a világ vége. A lisztesek eleve nem tesznek jót, mindig megérzi a testem, ha liszteset kap… tehát az sem áldozat. Minden mást, amit eddig is ettem, ehetek, és eszem is! Az esetleges vitaminhiányokat majd mással pótolom, pl. a kálciumot magvakkal, diófélékkel.

Persze, a fentieken túl azért van még néhány irányelv, amit javasol a könyv, részletesen van szó a húsról (ha már eszünk húst, akkor egészségesebb a sovány csirke és a hal, mint a vörös húsok), a nyers étkek fogyasztásának fontosságáról (van, aki csak nyers ételeket eszik, ilyet is ismerek, de erre kevesen képesek), és természetesen szó van a mozgás fontosságáról is. Érdemes elolvasni a könyvet, akkor is, ha azt hisszük, mindent tudunk az egészséges étkezésről…

A Testkontroll nem árusít külön adalékokat, bogyókat, italokat, nem kell hozzá sok mindent venni, csak azt, amit eddig is: hús, zöldség, gyümölcs, magvak, stb. Úgy főzünk majd, ahogy eddig is, néhány apró változtatással. A férjemnek nem kell majd követni az én étrendemet, csak, ha akarja. Tegnap este ő kolbászt evett sült krumplival és salátával, én krumplit salátával – isteni volt.

Azt hiszem, végre megtaláltuk egymást, én és a megfelelő étrend. Nagyon örülök, mert jól működőnek tűnik, jól érzem magam tőle, nem éhezem, nem kívánok mást, könnyebb vagyok, fogyok, FOGYOK!!! Aki kipróbálja, annak szintén sok sikert, akinek nem ez a megfelelő étrend, az keresgéljen, míg meg nem találja a sajátját. Hajrá! A nemzet ne fogyjon, de az egyén igen, mert az egészségünk függ tőle, és a hosszú, kiegyensúlyozott, betegségek által nem hátráltatott életünk.