Lemezajánló

Magyar előadók lemezeiről nem hogy írni nem szoktam, de meg sem vettem soha egyetlen magyar zenei lemezt sem. (Egyetlen Ákos CD kivételével.) Erre nem vagyok büszke, csupán tényként bocsátom előre. Világpolgárnak vallom magam, más nemzetek, kultúrák zenei termését valahogy jobban be tudom fogadni. Ez tehát kivételes esetnek mondható.

Tavaly a magyar X-Faktor tehetség(telenség)kutató műsorba berobbant egy erdélyi fiatalember. Még mielőtt tudtam volna, hogy erdélyi, elvarázsolt az őszinte előadása, keresetlen stílusa, borzongató, mélységeket és magasságokat egyaránt szépen bíró hangja. Valami történt, amikor az a fiú a színpadra lépett a gitárjával. Nem énekelte le a csillagokat, viszont egyenesen a nézők szívébe fúrta be magát.

Két napja kapható e tehetséges fiatalember első, szinte csak saját dalokat tartalmazó lemeze. Tizenegy dal, tizenegy történet, számtalan gondolat. A nóták egyik fele magyarul, a másik fele angolul hangzik el. A huszonhárom éves Baricz Gergőtől azt várnánk, hogy kizárólag a szerelemről énekeljen, de távolról sem ez a helyzet. A “Tükrök” pszichológiai tanulmány arról, hogyan tekintünk egymásra, a “Rés a fejben” az őszinte zenész és még őszintébb ember vallomása a bizalomról, illetve a hamis megítélésről, míg a “Bitek” az elkompjuterizált létforma maró gúnyrajza. Az énekes pimaszul figurázza ki a “virágról virágra” szálló fiatalok ismerkedési szokásait a “Baby-Bebogyó”-ban, és közvetlenül utána énekli el saját szerelmi hitvallását, mely csakis hosszantartó, hűséges szerelemben ölthet testet: a “40 éven át” a zeneszerző húsz éves korában született. Meglepő? Nagyon is. A “Némán állni” fájdalmas búcsúdal, egy elszakadt kötelék mementója, szívszaggató könyörgés, bűnbánás, hibavállalás. Ilyen szépen elengedni a szeretett lény szívét kevesen tudják. Az angolul felénekelt dalok között helyet kapott két feldolgozás, Norbert Kristof “Wings tied together” című nótája és Leonard Cohen “Dance me to the end of love” című korszakalkotó szerzeménye; utóbbi egy nemzetközi projekt számára készült, mely keretein belül számos híres előadó Cohen-dalokat dolgozott fel. A “Stuck on you” és “There must have been something” is a szeretett személyhez való ragaszkodást, a részletekben rejlő értelemkeresést fejezi ki. Talán angolul könnyebb a szerelemről énekelni, talán az énekes az anyanyelvén akarta kifejezni a mélyebb gondolatokat, hogy aztán a lírai hangzású, gördülékeny angol nyelven a megfoghatatlan érzésekről énekelhessen. A lemezt a “Némán állni” angol verziója, a “Solemn silence” zárja.

Zeneileg nagyon érdekes korongot tartunk a a kezünkben. Ízes, fűszeres hangszerelésűek a dalok, a rock és alternatív rock műfaji elemek keverednek bennük. Az akusztikus és elektromos gitár hangsúlyos szerepet kap mindegyik nótában. Időnként nyersnek tűnik a hangzás, de az csak jót tesz a szókimondó dalszövegeknek. Nincs elkenve és elkendőzve semmi: ez a zene valódi, mert valós dolgokról szól. A dalokban játékosan változnak az ütemek, az énekes nem fél sem a lassú, sem a gyors tempótól. Nincs is miért félnie, hiszen hangja tökéletesen tolmácsolja a valós emberi érzéseket és a töprengő, szinte filozófikus gondolatokat.

Ilyen, zeneileg és szövegileg is nívós munkát nem vártunk egy X-Faktor versenyzőtől. A lemez alaphangulata melankólikus, egyáltalán nem könnyed, bár egyes dalok kifejezetten azok. A szakma méltán figyelt fel a zenét és dalszöveget is író Baricz Gergőre, aki egyre több izgalmas projektben vehet részt. A várhatóan sok élő fellépést magában foglaló turnéra is érdemes figyelni, hiszen az énekes és lelkes zenészcsapata fantasztikus hangulatú előadásokat tud varázsolni.