Érdemes

…várni, türelemmel, érdemes ülni valami fölött. Pedig a modernkor nagy betegsége: a sietés. Kapkodunk. Mindent azonnal akarunk. Most azonnal, és leginkább erőfeszítés nélkül. Lefogyni? Tizenöt-húsz kilót? Ha nem fél év alatt történik, akkor inkább bele sem kezdünk, pedig ilyen gyors mértékű fogyást nem jól fogad a szervezet (és utána vissza is jönnek a kilók, ebben biztosak lehetünk). Megtanulni valamit? Mondjuk egy nyelvet? Gyorstalpalóban, relaxációs módszerekkel, turbósebességgel, hat hetes intenzív tanfolyamon, ától zéig, lehetőleg nyelvvizsgát is kérünk szépen, merthogy kell a diplomához, munkához, stb. Elsajátítani egy művészi kifejezésmódot? Mondjuk, a rajzolást, vagy a fényképezést? Hát kérem szépen, azonnal kérjük.

Egy regény megírása? Ha az ember leül, simán lekörmöl háromszáz oldalt két hónap alatt. Még olyan megmozdulásokról is hallottam, hogy bizonyos időn belül megadott karakterszámot kell begépelni, most figyeljetek: mindegy, milyen minőségben, csak legyen meg a mennyiség. Azt hiszem, ez az emberek egyik legnagyobb vétke, illetve gyengesége: sietünk. Kapkodunk. Mindenre a türelmetlenség nyomja rá a bélyegét.

Arról jutott eszembe, hogy ne akarjak leadni húsz kilót egy év alatt. Elég tíz is, bőven. A következő tíz ráér jövőre.

És ne akarjam befejezni a regényemet, csak mert lassan második éve írom át. Hiszen minden jó munkához idő kell. Nem baj, ha telnek az évek. Legfeljebb sosem lesz kész – de ha kész lesz, jobb lesz, mint ha összecsapnám.

És ne akarjak azonnal összehozni egy elbeszéléskötetet, csak mert lehet, hogy valaki segíteni tudna kiadásban. Jobban teszem, ha félreteszem a kötet alapötletét, és mondjuk egyesítem egy másik ötlettel, ami egy régebbi (több éve írt) folytatásos fanfic-em gerincét tette ki. Így születnek a jó ötletek. Megvan a második regényem alapja.

Érdemes várni.